Taha Akgül kimdir?
1990 yılında Sivas’ta doğdum. Doğma büyüme Sivaslıyım. Babamın sayesinde güreşe başladım. İlkokul, ortaokul ve lise eğitimini Sivas’ta tamamladım. 3 erkek kardeşiz ve ben ortancayım. Derslerimde her zaman başarılı bir öğrenci oldum. Bütün okul dönemlerinde hep takdir alan bir öğrenciydim. Güreşe ilk abim başladı ve bende ona özenerek güreşe başladım. Sivas güreş eğitim merkezi seçimlerine katıldım. Birçok müsabaka ve testlerden geçerek güreş eğitimi kazandım. Lise bitene kadar hem okul eğitimi hem de güreş eğitimi aldım. Fakat o yıllarda güreşte hiç başarılı olamadım, nasip olmadı. Madalya güreşi 2007 yılında bıraktım. Sonra iki sene derse çalıştım ve ÖSS sınavında Sivas’ta derece yaparak Türkçe öğretmenliği bölümünü kazandım. Üniversite için Sivas’tan ayrılıp İzmir’e taşındık. Amacım Türkçe öğretmenliği bölümünü bitirip öğretmen olmaktı. Bu amaçla okula başladım. Sonra tesadüfen İzmir Büyükşehir Belediyesinin güreş takımının olduğunu ve genç sporculara maaş da verdiklerini duydum. Bende öğrencilik hayatıma katkıda bulunsun diye antrenmanlara 3 senenin ardından tekrar başlama kararı aldım ve Avrupa Şampiyonu hocamız Remzi Musaoğlu ile tanıştım. Hocam sağ olsun bana özgüven aşıladı ve benimle çalışmak istediğini söyledi. Bunun ardından ilk derecemi İzmir’de aldım. Gençlerde Türkiye 3.sü olarak. Bunun ardından güreşe çok ağırlık vermeye başladım. Ve başarılar üst üste gelmeye başladı. İzmir’le anlaşamayıp, Ankara Büyükşehir Belediyesi Askispora transfer oldum. 6 senedir buradayım ve Türkçe öğretmenliğini bırakıp Beden Eğitimi öğretmenliği bölümüne geçtim ve oradan mezun oldum. Şu anda Sivas Cumhuriyet Üniversitesinde yüksek lisans yapmaktayım.
Yurtiçi ve Yurtdışı başarılarınızdan bahseder misiniz?
Yurt içinde 8 defa Türkiye Şampiyonluğu, 6 defa Yasar Doğu Turnuvası şampiyonluğu. Yurt dışında ise 2012-2013-2014-2015 yılları Avrupa şampiyonu, 2014-2015 yılları Dünya Şampiyonu, 2016 yılı Olimpiyat Şampiyonu.
Olimpiyat şampiyonu olmak nasıl bir duygu?
Olimpiyat Şampiyonu olmak son nokta tabi. Tüm sporcuların hayalidir olimpiyata katılmak. Atletizmde Hüseyin Bolt ne ise ben de güreşte oyum. 7 milyarda tek oldum. Ülkemizin yaşadığı sıkıntılı süreçten sonra ülkemizin bayrağını orada dalgalandırmanın mutluluğu gururu anlatılamaz.
Günde kaç saat antrenman yapıyorsunuz?
Kamp dönemlerinde ağır antrenmanlarımız oluyor. Sabah 3 akşam 3 olarak 6 saati buluyor.
Nasıl besleniyorsunuz? Beslenmenizde tıbbi destek alıyor musunuz?
Kamplarda diyetisyenimiz yemek programımızı hazırlıyor. Onun dışında ağır antrenmanlarım olduğu dönemlerde protein ağırlıklı besleniyoruz. Maç dönemlerinde ise sindirimi daha kolay olan besinler tercih ediyoruz, tıbbi destek almıyoruz.
Bundan sonraki hedefiniz nedir?
Bundan sonraki hedefim 2020 yılında ikinci kez olimpiyat şampiyonu olmak istiyorum. Henüz 26 yaşındayım. Daha birçok kez Avrupa ve Dünya şampiyonu olmak, rekorlar kırmak istiyorum.
Sizce Türkiye’deki güreş arzu edilen seviyede midir?
Allaha Hamd olsun güreş ülkemizdeki en başarılı branştır. Tüm olimpiyatlarda en başarılı branş güreş olmuştur. Bu son olimpiyatta da böyle oldu. Arzu edilen eski başarıları yakaladık, hatta o başarıları geçtik bile…
Boş zamanlarınızı nasıl değerlendiriyorsunuz?
Boş zamanlarımda diğer sporlarla ilgilenmeye çalışıyorum. Futbolu çok severim. Fanatik bir Sivassporluyum. Futbol oynamasını da izlemesini de çok severim. Onun dışında genelde evde vakit geçirmeyi severim kitap okumayı da çok severim. Boş zamanlarımda sesli müzik de dinlediğim oluyor.