Prof.Dr.Mitat KOZ
Ankara Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Dekanı
Kış Gezi Notları; Chamonix-Mont Blanc-Fransa Kayak, kış sporları içerisinde en fazla ilgi gören spor dallarından birisi olmakla beraber, önemli de bir turizm aktivitesidir. Alp dağlarına ev sahipliği yapan Fransa, İtalya, İsviçre, Avusturya ve Almanya bu anlamda kış spor turizmi açısından son derece uygun bir doğaya, gelişmiş bir altyapıya, tesislere ve bilgi birikimine sahip ülkelerdir.
Chamonix-Mont-Blanc (okunuşu: şamoni-mon-blan) Fransa’nın Rhône-Alpleri bölgesinde, Haute-Savoie ilinde bir ilçedir. Mont Blanc dağı eteklerinde yer alan Chamonix kasabası, dünya çapında bir doğa sporları merkezidir. Kozmopolit bir yapısı vardır. Fransa, İtalya ve İsviçre sınırlarının kesişim noktasına yakındır. 245 km²’lik alanıyla kıta Fransa’sının dördüncü geniş ilçesidir. 1924 yılında ilk kış olimpiyatlarının yapıldığı yerdir aynı zamanda. Chamonix yaz, kış yoğun turizm faaliyetinin olduğu bir bölgedir. Bölgeyi yılda 5 milyon turistin ziyaret ettiği belirtilmektedir.
Mont Blanc dağı ise 4.810 m yükseklikle Alpler’in ve Avrupa’nın en yüksek dağıdır. Mont Blanc dağının İtalya’daki kısmı Monte Bianco dur, her ikisi de “Beyaz Dağ” anlamına gelmektedir. Zirvesinden 2.440 m yüksekliğe kadar yamaçları, 28 metreye kadar ulaşan kalınlıkta buz takkesi ile örtülüdür. Mont Blanc’dan İtalya ve Fransa’da bulunan vadilere akan, hatta vadi zeminine kadar ulaşan milyonlarca yıl önce oluşmuş çok sayıda buzul bulunmaktadır. Bunlar arasında, İtalyan güney buzullarının (Miage Buzulu, Brenva Buzulu) boyutları, geçtiğimiz 150 yıl içinde hiç küçülmediği ileri sürülmektedir. Fransız kuzey kısmında, yine neredeyse vadi zeminine kadar ulaşan buzullar akar. Bunlar arasında Bossons buzulu ve Argentieri buzulu en iyi bilinenlerindendir. Bu buzulları görmek, tehlikeli olmakla birlikte üzerlerinde gezinti yapmak hatta kayak yapmak ta mümkündür.
Biz de Avrupa’nın bu en önemli doğa sporları merkezini görmek, kayak yapmak üzere 2016 yılı ocak ayının son haftasında 7 gece konaklamalı bir plan yaptık. Bu tür önemli merkezlere tatil organizasyonu yaparken, fiyat ve kalınan bölge açısından en uygun seçeneği bulmak için önceden plan yapmak önemli. Bu konuda da konaklama yerinin ve ulaşımın ayarlanması en öncelikli konu. Çünkü bu merkezler tüm dünyadan yüksek talep gören yerler. Biz de planımızı geçen yılın yani 2015 yılının temmuz ayında yaptık. Öncelikle uçak biletlerimizi aldık. Chamonix’e gitmenin en kolay yolu İsviçre’nin Cenevre havaalanına inmektir. Çünkü Chamonix Cenevre arası yaklaşık 80 km ve 1 saat sürüyor. Cenevre havaalanı Fransa ve İsviçre nin ortak kullandığı havaalanı. Ankara’dan doğrudan Cenevre’ye uçak yok, mutlaka en az bir aktarma yapılmak durumunda; İstanbul ya da bir Münih. Biz de hem daha uygun olduğu için, hem de Münih’i de görmek amacıyla Lufthansa dan Münih aktarmalı Ankara-Cenevre biletlerimizi aldık. Booking com üzerinden konaklayacağımız yer için de rezervasyonumuzu yaptırdık. Konaklama seçenekleri ile ilgili konuya daha sonra döneceğim. Bu aşamada bu iki konuda işlem yapmak yeterli. Çünkü her ikisinin de tükenme riski var. Uçuş planımızı sabah 8.30 Ankara çıkışlı, Münih’te 4 saatlik bir beklemenin ardından 15.30 Cenevre’ye hareket ve 16.30 gibi Cenevre’ye varış şeklinde yaptık. Münih’te 4 saatlik bir bekleme süresini özellikle istedik. Uçak biletlerini erken alınca bu tür ayarlama opsiyonu oluyor. Bu sürede havalanından çıkıp 45 dakika süren bir tren yolculuğu ile Münih şehir merkezine gidip Nord See de balık yemek ve belki bir miktar gezmek ve alışveriş yapmak mümkün olabilirdi. Ancak Pazar günü Münih’te yemek yeme mekanları dahil tüm alışveriş merkezlerinin kapalı olduğu gerçeğini atladığımız için sadece Münih’e gidip Marian Platz da bir yürüyüş yapıp dönmenin dışında bir ekinlik yapmak mümkün olmadı.
Kış aylarında Lufthansa’da dahil pek çok havayolu şirketinin önceden rezervasyon yapılmak kaydıyla kayak takımlarını ücretsiz taşıdığını da belirtmeliyim. Havalanından Chamonix’e ulaşım ile ilgili çok seçenek var. 88 km olan bu yolu araç kiralama yoluyla, otobüs ile, shuttle ile, taksi ve tren ile kat etmek mümkün. Her birisinin bütçesi farklı. En ucuz olanı otobüs ile olan. Gidişdönüş kişi başı 40 € ya ulaşım sağlamak mümkün. Biz ilk kez gittiğimiz yer olduğu için havaalanından alıp otele, otelden alıp havaalanına bırakacak şekilde olan shuttle seçeneğini tercih ettik. Bu tabii ki diğer seçeneklere göre biraz pahalı, ancak hiçbir riski yok. Bunun için gidiş-geliş kişi başı 74 € gibi bir ücret ödedik. Transferler ile ilgili rezervasyonu da gitmeden internet üzerinden yaptık. Ulaşımda araç kiralama seçeneği kullanılacaksa ve kayak takımlarınızı yanınızda götürüyorsanız, kayak takımlarınızı taşıyabileceğiniz türden bir araç ve belki de taşıyı ekipmanı da düşünmek, önceden rezerve etmek gerekli. Üç kişiye kadar bu konuda bir sorun yok, arka koltuklardan birisi yatırılmak suretiyle kayakları araç içinde taşımak mümkün.
Yazının devamını Haziran 2016 sayısında okuyabilirsiniz.