Prof. Dr. Metin GÖRGÜ
“Scuba diving” (tüplü dalış) yaz döneminin popüler sporudur. Denizin derinliklerinde ne var diye merak edenler, belgesellerde seyrettiklerinin bir kısmını gözüyle görmek, yaşamak isteyenler Türkiye’nin Akdeniz ve Ege kıyılarında hemen her yerde bu hizmeti bulabilir. “Scuba” dalış, ya da tüplü dalış yapmak için bir kursa kayıt olup yıldız (dalış yetkinliği belgesi) almanız gerekmekte. SSI (Scuba Schools International), CMAS (Confederation Mondiale Des Activites Subaquatiques: Dünya Sualtı Aktiviteleri Konfederasyonu) veya PADI (Professional Association of Diving Instructors) sertifikalarından birine ülkemizdeki dalış okullarında kurslara kayıt olup 3 gününüzü ayırırsanız sahip olabilirsiniz.
Yıldızınızı aldıktan sonra çeşitli dalış noktalarında rehber dalgıçların önderliğinde denizin derinliklerinde dolaşabileceksiniz.
Dalış noktalarına 3 şekilde ulaşılmaktadır; Dalış teknesi, Kıyıdan veya Zodyak tip hızlı botlar
Dalış teknesi ile çıktığınızda, günü teknede geçirip, tekne dönene kadar 2 ya da 3 dalış yapabilirsiniz. Dalış teknesi ile dalarken teknenin boyutlarına (küçük teknede günü geçirmek kolay değildir), ekibin deneyimine ve malzemelerin kalitesine bakmadan dalış yapacağınız tekneyi seçmeyin. Kötü malzeme riskli olacağı gibi, çıkaracağı sorunlarla dipteki keyfinizi işkenceye dönüştürebilir.
Kıyıdan yapılan dalışlarda denize girip dalış noktasına dipten yüzerek gidilmekte ve aynı şekilde dönülmektedir. Bu durumda gidilebilecek yerler sınırlı olmaktadır.
Zodyak tip bot; Zodyak ile 10-15 dk dalış noktasına ulaşıp bottan suya atlayıp, 30-40 dakikalık bir dalış sonunda tekrar bota binip hızla karaya dönülmekte. Zamanım az, tüm günümü veremem derseniz “Zodiac” bot iyi alternatiftir, ama tüp, ağırlık kemeri ve malzemeleri üzerinize giyip bota kadar yürümek oldukça zor ve bel fıtığı adayıysanız tavsiye etmem, botla dalış noktasına giderken dalgalar üzerinde zıplarken bütün eklemleriniz sızlayacaktır. Bottan denize iniş çok kolay, kenara oturup kendinizi sırtüstü takla ile suya bırakırsınız, ancak dalış bitiminde bota tekrar çıkarken durum bu kadar kolay değil. Onca ağırlıkla bota tırmanmak zor oluyor, tavsiyem çıkmakta zorlandığınızda yardım eden ekibe eliniz uzatmayın, omuz çıkığı, en azından bir süre devam eden eklem ağrılarınız olabilir, BC den tutup çekilmek sağlığınız açısından daha emniyetli olacaktır.
Bana göre dalış için ideal yöntem tekne ile yapılan günlük dalış gezileri. Teknede her şeyiniz hazır kahvenizi içerken tekne dalış noktasına ulaşır. Dalış kıyafetiniz, tüp ve dalış takımları teknede hazırdır, ekip size yardımcı olur ve rehber eğitmenin peşinde dalmanın zevkini çıkarırsınız.
Yazının devamını Haziran 2018 sayısında okuyabilirsiniz.